Jilt laat zien hoe je eenheidsworst maakt

Persbericht, Leeuwarder Courant, 14 november 2018

Slager Jilt Zuidema maakt, omdat het 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog eindigde, speciaal voor de gelegenheid 15 kilo eenheidsworst.

De worst bestaat voor 90 procent uit rund- en 10 procent uit varkensvlees. Door het vlees te vermengen met flink wat kruiden, zout en suiker levert 85 kilo vlees zo’n 100 kilo worst op. Tijdens de oorlogsjaren  is er per week is per persoon 100 gram van de worst beschikbaar.

Na de oorlog verdwijnt de worst uit de schappen, maar de term is in het taalgebruik blijven bestaan. Eenheidsworst staat voor veel van hetzelfde.

Verkiezingen gaan extra vroeg van start

Persbericht, Leeuwarden, 27 september 2018

Slager Johannes Hoekstra rekent op veel stemmen

Leeuwarden heeft een primeur. Daar zijn de verkiezingen al begonnen. Op zaterdag 29 september bevindt zich op de Schrans tijdelijk een stembureau. Pal voor de winkel van Kwaliteitsslagerij De Schrans staat een stemloket waar iedereen die dat wil z’n stem kan uitbrengen.

Een officieel stemloket, verwijzingen naar het stembureau… Ja, Kwaliteitsslagerij De Schrans pakt verrassend uit. Slager Johannes Hoekstra doet namelijk mee aan de landelijke verkiezing ‘De Leukste Slagerij van Nederland’ en heeft daarvoor o.a. stemmen van de consument nodig. 

De consument bepaalt namelijk de provinciekampioen. De twaalf provinciewinnaars gaan vervolgens met elkaar de strijd aan tijdens live finalerondes op de Slavakto, de vakbeurs voor de slagersbranche, op maandag 5 november 2018. De klant beoordeelt de slagerij op onderdelen als klantvriendelijkheid, service, prijs, kwaliteit en sfeer. 

Johannes Hoekstra heeft veel vertrouwen in de verkiezing. ,,We staan bekend als een goede slagerij, die pure kwaliteit levert, klantvriendelijk is en vaak van zich doet spreken met leuke acties. Denk alleen maar aan het maken van de grootste gehaktbal van de wereld, het broodje kameel, de beste snert van het Noorden en het bedenken van leuke producten zoals Liwwaddertje, de bekende Leeuwarder hotdog, en de speciale Liwwadder gehaktbal. Natuurlijk weten de mensen dat wel, maar om landelijk te scoren, moeten ze een stem op ons uitbrengen. Vandaar dat we het stembureau bedacht hebben. Wie een stem uitbrengt, krijgt gratis een broodje Liwwaddertje. Wij houden de klant een worst voor’’, lacht Hoekstra. ,,Maar het is opnieuw een leuke actie van de leukste slagerij van Nederland. Dat zijn wij dus.’’


Langer geopend op zaterdag

Vanaf heden zijn wij iedere zaterdag tot 19 uur geopend!


Slager met Ster 2015

Wij hebben 1 ster behaald!
Op 9 november 2015 vond de uitreiking van Slager met Ster plaats. Dit wordt je niet zomaar, hiervoor moet de slagerij alles uit de kast halen om geselecteerd te worden.
Het is nodig om onderscheidend te zijn op het gebied van kwaliteit, service, organisatie en klantgerichtheid. Als dit alles door de mystery shopper, winkelbeoordelaar en een  vakkundige jury positief wordt beoordeeld komt de slagerij in aanmerking voor 1 of meerdere sterren.


Van slager tot chef

Zondag 18 oktober startte het seizoen van het nieuwe programma 'Van slager tot chef', waarin SVO-leerlingen de strijd met elkaar aangaan. Aflevering 3 speelt zich af bij ons in de slagerij.

Bekijk hier de aflevering of enkele fragmenten terug! >>

In ‘Van slager tot chef’ beoordelen slagers tijdens zeven afleveringen de prestaties van veertien slagersleerlingen van slagersvakschool SVO. Zij krijgen een culinaire uitdaging van Jeroen van der Graaf, creative manager van Verstegen. Daarna worden ze een dag lang op de proef gesteld, zowel op het gebied van vaktechniek en presentatie als op het terrein van smaak en culinaire trends. In de achtste uitzending gaan de winnaars met Verstegen Spices & Sauces op inspiratiereis. Het ‘gezellige en informatieve’ zondagmiddagprogramma wordt gepresenteerd door Corine Boon.

Storytelling
De zeven uitzendingen worden op locatie bij geselecteerde slagersbedrijven opgenomen. Bij deze selectie heeft de fabrikant onder meer gelet op een landelijke spreiding van de bedrijven. Ook de mate waarin ondernemers zich in hun marktgebied onderscheiden ‘en daardoor een verhaal te vertellen hebben’, heeft een rol gespeeld, aldus Lida van Rij, marketing manager professionele markten. Zij doelt op streekproducten waarmee slagers hun ambacht en vakmanschap onderstrepen. Aan het programma werken ondernemers van diverse formules mee.

Slagersvak centraal
Met het programma wil Verstegen Spices & Sauces het slagersvak centraal stellen ‘en dat aantrekkelijk maken voor jongeren’. Van Rij: ‘De moderne ambachtelijke slager moet meer in huis hebben dan kennis van lekker vlees. De vaak gehaaste klant ziet hem of haar steeds vaker in de rol van chef-kok. Hij of zij moet dus alles weten over bereiding en ook over foodtrends. Gedegen advies en beleving worden belangrijker, ook om te zorgen dat klanten terugkeren.’ Tijdens de opdrachten werken de leerling-slagers met producten van Verstegen Spices & Sauces.

Bron


Leeuwarder slager maakt gehakt van wereldrecord

,,Grootste gehaktbal van de wereld weegt 643 kilo’’

Kwaliteitsslagerij De Schans uit Leeuwarden haalde vorig jaar internationale publiciteit met zijn broodje kameel. Nu heeft de slagerij een wereldrecord te pakken. Slager Johannes Hoekstra wist de grootste gehaktbal van de wereld te maken, een bal van maar liefst 643 kilo, goed voor een vermelding in het Guinness Book of World Records.

Het oude record stond op naam van The Columbus Italian Club, uit de Amerikaanse staat Ohio. De Italianen maakten een gehaktbal van 503,71 kilo. ,,Dat record is nu dus gesneuveld’’, lacht Hoekstra. Samen met publiciteitsman Alfred Lehmann bedacht de slager het plan om de allergrootste gehaktbal van de wereld te gaan maken.

Voor het gehakt, afkomstig van 2 koeien en 6 varkens, en verwerkt door Kroon Vlees in Groningen, is een speciale roestvrijstalen mal gemaakt. Een soort van reuze thee-ei. Daar kwam het gehakt in, met een gewicht van 680 kilo en gekruid met 60 kilo kruiden. Vervolgens werd de gehaktbal gegaard in een grote oven van 2,80 meter breed en 2,85 meter hoog. Het balletje vlees moest minimaal 30 uur braden. De gehaktbal werd in porties verkocht, als broodje gehakt. Ongeveer de helft van de gehaktbal ging over de toonbank. De opbrengst ging naar het Ronald McDonald Huis.


De ‘Mercedes onder de kalkoenen’: 300 euro

Persbericht 13 december 2013

LEEUWARDEN – Slagerij de Schrans in Leeuwarden verkoopt de ‘Mercedes onder de kalkoenen’. Prijskaartje: 300 euro.

In Nederland neemt de vraag naar kalkoen toe, volgens de slager Johannes Hoekstra. ,,Dan praten we niet over de standaard kalkoen uit de supermarkt, maar over de ‘Mercedes’ onder de kalkoenen, de Kelly Bronze uit Engeland”, laat Hoekstra weten.

,,De meest diervriendelijke kalkoen die er bestaat. Daar kan geen enkele biologische houderij tegenop. De prijs varieert van 75 euro tot zo’n 300 euro per stuk, maar dan heb je ook wat.”

Kalkoen van 15 kilo

De goedkoopste Kelly Bronze kost 74,80 euro. De duurste en zwaarste kalkoen die besteld is, een kanjer van 15 kilo, kost 280,50 euro. ,,Die is voor een restaurant’’, vertelt Hoekstra. ,,Zo’n kanjer kan ook niet in een normale oven, zoals de meeste mensen thuis hebben. Het is de grootste kalkoen die ik ooit verkocht heb. Meestal gaat het om een kalkoen van ongeveer vier kilo.’’

Goud bij Arnhem Rookworststad 2013

Persbericht 12 oktober 2013

Kwaliteitsslagerij De Schrans is in de prijzen gevallen tijdens de 39e nationale vakwedstrijd Arnhem Rookworststad 2013.

De ingezonden producten van Kwaliteitsslagerij De Schrans zijn tijdens de 39e vakwedstrijd Arnhem Rookworst bekroond met goud. Arnhem Rookworststad vakwedstrijd is de grootste nationale Gelderse
Rookworstwedstrijd, en innovatieve rookworstproducten in Nederland.

Slagers en worstmakers uit heel Nederland krijgen tijdens deze wedstrijd de kans om nationale waardering te oogsten voor hun vakkundigheid door mee te doen aan deze unieke vakwedstrijd. Het behalen van een onderscheiding is dan ook
een erkenning van de kwaliteit van de Gelderse Rookworst en een waardering voor het vakmanschap van deze ambachtelijke specialist.

Een team van deskundige juryleden keurden de ingezonden producten op uiterlijk en aanzien, vorm en kleur, aanzien snijvlak en structuur, geur en smaak, consistentie en innovatie.

Het feit dat de fijne rookworst en de grove rookworst bekroond zijn met goud betekent dat Kwaliteitsslagerij De Schrans een Gelderse Rookworst van zeer hoge kwaliteit verkoopt.

Broodje kameel

Paardenvlees is actueel, maar wat dacht u van kamelenvlees? Wij lanceerden een broodje kameel met bulten vlees! Rechtstreeks uit Australië. Een nieuwe lekkernij die het standaard broodje hamburger moet beconcurreren.

Persbericht Leeuwarden, 12 april 2013

Kwaliteitsslagerij De Schrans verkoopt broodje kameel met bulten vlees
LEEUWARDEN - Is het een broodje aap? Nee, het is een broodje kameel en slager Johannes Hoekstra verwacht er veel van. De eigenaar van Kwaliteitsslagerij De Schrans in Leeuwarden start zaterdag 13 april vanaf 13.00 uur met de verkoop van de nieuwe lekkernij. Dan is er ook een echte kameel bij de winkel. De kamelenburgers lijken op de bekende hamburgers met sla, uien en tomaat, maar het rundvlees is vervangen door kamelenvlees. Hoekstra weet zeker dat zijn kamelenburgers als zoete broodjes over de toonbank zullen gaan. Een broodje kameel kost 4,95 euro maar dan heb je ook wat. Namelijk een luxe broodje, extra groot, met bulten vlees…
Hoekstra: ,,In Nederland is een broodje kameel nu nog bijzonder, maar dat gaat straks veranderen. Dat weet ik zeker. Dan wordt Leeuwarden net als Dubai, waar je vrij eenvoudig een kamelenburger kunt bestellen. Er is zeker markt voor. Kamelenvlees is heel lekker, het heeft de structuur van rundvlees, het is mals, het smaakt wat zoetig en is perfect vlees voor de slanke lijn. Er zit nagenoeg geen vet aan en het is ook nog eens cholesterolvrij. Een beker gezonde kamelenmelk er bij, dan is het plaatje compleet.’’

Het kamelenvlees van Kwaliteitsslagerij De Schrans komt rechtstreeks uit Australië. In ‘Down Under’ bevindt zich `s werelds grootste kudde wilde kamelen. In 1850 werden de éénbultige beesten vanuit India naar Australië gehaald om te werken als pakdieren en om mensen te vervoeren door de woestijn. Met de komst van treinen, wegen en machines werden de kamelen overbodig. Ze kregen hun vrijheid terug en sindsdien verdubbelt de populatie kamelen elke negen jaar. Inmiddels zwerven meer dan een miljoen wilde dromedaris kamelen in de the Outback rond. Zij vormen een regelrechte plaag. Als de groep kamelen niet vlug drastisch kleiner wordt, bestaat de kans dat het Australische ecosysteem gaat veranderen. Misschien zelfs vernietigd gaat worden. Hoekstra: ,,De kamelen ruïneren het ecosysteem en putten de schaarse waterbronnen uit. In een wanhopige zoektocht naar water maken ze alles waarin zich ook maar een druppeltje water kan ophouden kapot. Ook de Aboriginals, die in de woestijn wonen, ondervinden veel hinder van de grote beesten. De schade die de dorstige kamelen aanbrengen, wordt in Australië geraamd op 10 miljoen dollar per jaar.’’

Kamelen laten net als schapen en runderen ook (te) veel boeren en scheten. Zo ontsnappen veel schadelijke gassen en dragen ze bij tot de vervuiling. Hoekstra: ,,Elke kameel stoot jaarlijks een ton broeikasgas uit. Als de totale, wilde kudde van naar schatting een miljoen dieren wordt geslacht, scheelt dat meer schadelijk gas dan het stilleggen van 300.000 auto's.’’

Noot voor de pers:
Er wordt vaak gesproken over kameel en dromedaris, maar wetenschappelijk is dat fout. Een dromedaris is namelijk ook een kameel. Dit is een eenbultige kameel (camelus dromedarius) zoals die ook op de sigarettenpakjes van het merk Camel staat afgebeeld. De dromedaris kameel - waarvan het vlees door Kwaliteitsslagerij De Schrans wordt gebruikt voor de kamelenburger - weegt tussen de 450 en 700 kilogram, is ongeveer drie meter lang en 190 tot 230 centimeter hoog, met de bult als hoogste punt. In de bult wordt geen water opgeslagen, zoals wel eens wordt gedacht, maar vet. Hierdoor kan een dromedaris kameel dagen zonder water en voedsel. Als er wel water is en het beestje kan drinken… Tja, dan drinkt hij veel. Heel veel! Als het kan, slobbert een dromedaris kameel 60 liter water in 1 minuut naar binnen. De dromedaris voedt zich met gras, planten of bessen.

Snertprijs

Persbericht 11 februari 2013

Jilt Zuidema is een snertslager. Maar dan in de positieve zin van het woord. Zijn eigengemaakte snert werd door een vakkundige jury van de SlagersVakOpleiding beoordeeld als beste snert van het Noorden. De 25-jarige Fries, werkzaam bij Kwaliteitsslagerij De Schrans in Leeuwarden, weet alles van vlees, maar ook van snert. Zo’n 36 slagers uit Groningen, Friesland en Drenthe deden mee aan de wedstrijd. Zuidema is zelf ook een liefhebber, maar alleen als hij het zelf maakt. “Soms is snert echt snert. Als ik het zelf maak, weet ik dat de juiste ingrediënten zijn gebrukt en dat de smaak goed is. Varkensvlees, spliterwten, rookworst, er zit van alles in, maar het recept verklap ik natuurlijk niet. Mijn snert moet bijzonder blijven.” Ondertussen is de roem Zuidema vooruit gesneld en vliegt de snert in de Schrans over de toonbank.


Goud bij Slavakto 2012

Op 19 september vonden tijdens de Slavakto de Internationale ambachtelijke vakwedstrijden plaats.
Tijdens deze wedstrijd zijn diverse producten met Goud bekroond.
​​​​​​​
Vakwedstrijd
De Internationale Slavakto vakwedstrijden staan bekend als de meest prestigieuze in slagersland. De ambachtelijke producten zijn gekeurd door speciaal geselecteerde keurmeesters. Bij deze keuring heeft de jury de producten zeer kritisch beoordeeld op onder andere smaak, kleur, uiterlijk en mondgevoel. Deze criteria hebben alles te maken met hoe u als consument de producten waardeert.

GOUD

Boeren smulpot
Boerenleverworst
Spare-rib

GOUD MET STER

Lasagne
Lams shepherd pie
Mediterraanse droge worst


Persberichten

Lees hieronder de persberichten omtrent onze slagerij.

Vleesmagazine Bedrijfsreportage:
Johannes Hoekstra van De Schrans: slager, boer en kok

November 2014

‘De inwoners van Leeuwarden moeten allemaal weten dat ze voor al hun vleesproducten bij Kwaliteitsslagerij De Schrans terecht kunnen. Ook voor de specialiteiten. Dat is een van de voordelen van onze eigen boerderij’, zegt slager-boer-kok Johannes Hoekstra. ‘Als slager
moet je alles in huis hebben waar klanten om vragen.’

Lees meer >>

Bron: Vleesmagazine - Reed Business
Fotograaf: Mark Pasveer


Reportage De Boerderij: 'Klanten zijn gesjoemel met vlees beu'

7 oktober 2014

Vleesveehouder Johannes Hoekstra verkoopt in zijn slagerij rund- en kalfsvlees van eigen boerderij. De bekende herkomst geeft consumenten vertrouwen.

Lees meer >>

Hoofdredactie Boerderij: Geert Hekkert  
Fotograaf: Mark Pasveer  


Slager Hoekstra: "Kastanjes zijn de nieuwe herfstsnack"

11 november 2014

LEEUWARDEN - In plaats van kippenpoten of hamburgers is slager Johannes Hoekstra nu met kastanjes in de weer.

Lees meer >>Gehaktreus Schrans levert Ronald McDonalshuid 2.750 euro op

08 juni 2014

LEEUWARDEN - Kwaliteitsslagerij De Schrans uit Leeuwarden heeft de grootste gehaktbal ter wereld gemaakt. Het betreft een bal van maar liefst 643 kilo, goed voor een vermelding in het Guinness Book of World Records.

Lees meer >>
De grootste gehaktbal van de wereld

01 juni 2014

Grootste gehaktbal van de wereld voor Ronald McDonald Huis.

Lees meer >>


 Futuristisch thee-ei voor grootste gehaktbal van de wereld

20 mei 2014

LEEUWARDEN - Slager Johannes Hoekstra ligt op schema om de grootste gehaktbal ter wereld te maken.

Lees meer >>


 
Leeuwarder slager gaat voor de grootste gehaktbal ter wereld

13 mei 2014

LEEUWARDEN - Slagerij De Schrans haalde vorig jaar internationale publiciteit met zijn broodje kameel.

Lees meer >>
Slager scoort goed met broodje kameelburger

15 april 2013

Het is weer eens wat anders dan een broodje hamburger: een broodje kamelenvlees. Sind afgelopen zaterdag te krijgen bij slagerij De Schrans in Leeuwarden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Lees meer >>Slagerij verkoopt broodje kameel

15 april 2013

Bij slagerij De Schrans in Leeuwarden kunnen vleesliefhebbers zich sinds zaterdah tegoed doen aan een broodje kameel.

Lees meer >>Leeuwarder slager verkoop broodje kameel met bulten vlees

13 april 2013

LEEUWARDEN - Kwaliteitsslagerij De Schrans uit Leeuwarden verkoopt vanaf heden broodjes kameel. Het vlees is rechtstreeks afkomstig uit Austalië.

Lees meer >>


Broodje kameel bij Leeuwarder slager

13 april 2013

LEEUWARDEN - Het zag er uit als een broodje hamburger, maar het was iets veel exotischer. Johannes Hoekstra van slagerij De Schrans in Leeuwarden verkocht zaterdagmiddag kamelenburgers.

Lees meer >>


 

Broodje kameel bij Leeuwarder slager

13 april 2013

LEEUWARDEN - Het zag er uit als een broodje hamburger, maar het was iets veel exotischer. Johannes Hoekstra van slagerij De Schrans in Leeuwarden verkocht zaterdagmiddag kamelenburgers.

Lees meer >>


Kwaliteitsslagerij Schrans maakt beste snert

11 februari 2013

Jilt Zuidema is een snertslager. Maar dan in de positieve zin van het woord. Zijn eigengemaakt snert werd door een vakkundige jury van de SlagersVakOpleiding beoordeeld als beste snert van het Noorden.

Lees meer >>


Open dag boerderij van Kwaliteitsslagerij De Schrans

25 april 2011

Slager Johannes Hoekstra hield op Paasmaandag (25 april) een open dag op zijn boerderij in Gaast, waar hij onder meer schapen, lammeren en France Limousin koeien houdt.

Klik hier voor een foto-impressie.Fotoreportage: slager én boer

13 augustus 2010

LEEUWARDEN - Als boer staat de 47-jarige Johannes Hoekstra 's ochtends in Gaast op. Na het voeren van zijn vee, vertrekt hij enkele uren later in Leeuwarden om daar de scepter te zwaaien over zijn goed lopende slagerij in winkelcentrum De Schrans.

Lees meer >>

Een uitgebreide reportage verscheen in Vleesmagazine van augustus 2010.

Lees meer >>

Bron: Vleesmagazine - Reed Business
Foto's: Penn Communicatie


 

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.